Službeni internet portal Varaždinska županija

Održani Dani krumpira u Vidovcu

OBJAVLJENO 12.08.2020.

Služba za stručnu podršku Varaždinske županije u suradnji s OPG-om Jurice Cafuk i varaždinskom županijom već dugi niz godina provodi brojne pokuse na povrću. Ovogodišnji dani polja krumpira održani su  12. kolovoza u Općini Vidovec, na pokusnom polju OPG-a Cafuk, u suradnji sa tvrtkom Cipro i tvrtkom Solawest iz Francuske, uz brojne goste i poljoprivredne proizvođače. Na manifestaciji je bio nazočan i varaždinski župan Radimir Čačić koji se obratio prisutnima riječima podrške, kao i saborska zastupnica i savjetnica župana Natalija Martinčević. 

Varaždinska županija na brojne načine pomaže svojim poljoprivrednim proizvođačima i udrugama podržavajući ih u ovakvim organizacijama i prezentacijama poljoprivrednih proizvoda. Na području Varaždinske županije sadi se od 2300 do 2500 ha krumpira, što trenutno predstavlja jednu četvrtinu ukupnih površina pod krumpirom u RH. Iako se prosječni prinosi krumpira kreću oko 20 t/ha, naši komercijalni proizvođači postižu znatno veće prinose uz dobru agrotehniku i kvalitetan sjemenski krumpir. 

Osim same proizvodnje pred poljoprivrednim proizvođačima su sve veći izazovi vezani za skladištenje i pakiranje krumpira prema zahtjevima tržišta. Također, provedbenom Uredbom komisije (EU) 2019/989 o oduzimanju odobrenja za upotrebu aktivne tvari klorprofama (najkasnije do 8.listopada) poljoprivredni proizvođači prilikom skladištenja krumpira više ne mogu koristiti tu aktivnu tvar za sprečavanje klijanja konzumnog krumpira tijekom skladištenja. Kako bi osigurali kvalitetno skladištenje uz optimalnu temperaturu i optimalnu relativnu vlagu zraka nova skladišta moraju imati ventilacijski sustav radi osiguranja stalne cirkulacije zraka i ujedno sprečavanje klijanja krumpira. Upravo zbog toga poljoprivredni proizvođači trenutno imaju mogućnost prijave na natječaj za Mjeru 4.1.1. koja se odnosi na izgradnju i opremanje skladišta za krumpir. 

Prije sadnje na pokusnom polju je napravljena analiza tla i na osnovu provedene analize obavljena je gnojidba prema preporuci. Na kraju vegetacije provedeno je vaganje prinosa za svaku sortu, uz prezentaciju ostalih karakteristika vezanih za njihovu primjenu u prehrani i preradi.

Na pokusnom polju je također postavljena agroklimatološka stanica, gdje su uz praćenje podataka dane  preporuke za pravovremenu zaštitu i primjenu fungicida. Klimatske prilike tijekom svibnja, lipnja i srpnja bile su vrlo povoljne za razvoj bolesti. Već sredinom travnja ostvareni su prvi uvjeti za infekciju plamenjačom te koncentričnom pjegavosti lista. Upravo praćenjem podataka o temperaturi, relativnoj vlažnosti zraka i oborinama određuju se optimalni rokovi zaštite protiv ovih bolesti.

Uz brojne korisne informacije koje su poljoprivredni proizvođači dobili na danima krumpira, vrijedni kuhari pod vodstvom Damira Crlenog pripremili su degustaciju različitih specijaliteta, prema kulinarskim tipovima pojedinih sorti krumpira koje su bile u pokusima. Ovakvi dani polja i slične manifestacije su dobar način prezentacije naših proizvođača, kao i zaokružene suradnje lokalne i regionalne samouprave te ostalih institucija i subjekata u lancu proizvodnje i pripreme domaćih proizvoda.

NAJČITANIJE NOVOSTI