Službeni internet portal Varaždinska županija

Brojne aktivnosti u okviru 15. europskog tjedna

OBJAVLJENO 05.05.2015.

Promotivne i informativne aktivnosti tijekom obilježavanja Europskog tjedna nastavljaju se i ove godine. Tako je u suradnji s Gradom Varaždinom i Društvom Naša djeca te dječjim vrtićima s područja Varaždinske županije pripremljen već tradicionalan program s dječjim vrtićima – ove godine kod Starog grada. Mališani pripremaju „Mali Špancir Europom“ čime se nastavlja tradicionalno prikazivanje Europe očima djece, a događaj će se održati 7. svibnja s početkom u 11:00 sati.

Naime, Europski tjedan manifestacija je koju Varaždinska županija obilježava od samih početaka i osnivanja županijskog Savjeta za europske integracije 2000. godine, kada su u gotovo svim županijama osnovani na inicijativu ondašnjeg Ministarstva europskih integracija,  s ciljem decentralizacije procesa informiranja i edukacije građana o pravima, obvezama koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji, te mogućnostima financiranja iz EU fondova.

Savjet za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije, kao slijednik Savjeta za europske integracije, održat će sjednicu 6. svibnja u 14:00 sati, a jedna od tema biti će rasprava o izradi temeljnog županijskog strateškog dokumenta – Županijske razvojne strategije Varaždinske županije do 2020., koji je ujedno i temelj za korištenje sredstava iz EU fondova.

U suradnji s Agencijom za razvoj Varaždinske županije – AZRA d.o.o., koja provodi projekt INOVALOCA, u Lepoglavi će se 6. i 7. svibnja održati besplatna dvodnevna radionica namijenjena osoblju institucija potporne okoline iz područja socijalnog poduzetništva.

Timovi iz Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije odmjerit će snage u poznavanju europske povijesti, kulture, glazbe u interaktivnom kvizu koji vodi Peter Hopwood iz Libris komunikacije d.o.o. Ovaj sedmi po redu „Ultimate European Pub Quiz“, u kojem će se u engleskom stilu suočiti više od 50 igrača, u 10 kategorija održat će se 8. svibnja u 18:00 sati u Čakovcu.

U subotu, 9. svibnja će se građanima dijeliti informativni i promotivni materijali o Europskoj uniji na Franjevačkom trgu, ispred Županijske palače, od 10:00 do 13:00 sati.

Inače, Europski tjedan manifestacija je koja je nastala na inicijativu Ministarstva europskih integracija, tijekom koje se obilježavaju dva povijesna trenutka u Europskoj uniji – 5. svibnja 1949. godine dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibnja 1950. dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije. Varaždinska županija petnaestu godinu za redom obilježava Europski tjedan.

U slučaju lošeg vremena, organizator zadržava pravo promjene termina održavanja programa, o čemu će javnost biti obaviještena na web stranicama Varaždinske županije.

NAJČITANIJE NOVOSTI