Službeni internet portal Varaždinska županija

Strukovnoj školi Varaždin državna nagrada „Šegrt Hlapić“: jedini u Hrvatskoj školuju staklare, imaju 50 % više upisane djece u obrtnička zanimanja

OBJAVLJENO 29.07.2020.

Srednja strukovna škola Varaždin jedina u Hrvatskoj školuje učenike za zanimanje staklar, kao i za još 14 deficitarnih obrtničkih zanimanja u sektoru tekstila i kože, drva, likovne umjetnosti i dizajna te za osobne i ostale usluge. U posljednje četiri godine su za čak 50 posto povećali broj učenika upisanih u prve razrede. Jedina su škola koja ima organiziranu zaštitnu radionicu, a ujedno su sjedište Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost. 

Upravo je Srednja strukovna škola Varaždin najbolja strukovna škola u Hrvatskoj u 2020. godini: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta im je dodijelio nagradu „Šegrt Hlapić“ kao najboljoj školi koja izvodi obrazovne programe za obrtnička zanimanja, a na prijedlog Obrtničke komore Varaždinske županije.

Župan Radimir Čačić je danas, 29. srpnja, čestitao ravnatelju Draženu Košćaku i svim djelatnicima na velikom uspjehu te je Srednjoj strukovnoj školi dodijelio novčanu nagradu od 20.000 kuna.

- Naše škole imaju iste uvjete kao i sve druge škole u Hrvatskoj, ali se iznova pokazuje da dugoročan, ozbiljan i kvalitetan rad daje iznimne rezultate. Posebno smo ponosni na Srednju strukovnu školu i nagradu „Šegrt Hlapić“, jer je to nova potvrda njihove kvalitete. Od jeseni će tu školu pohađati 600 učenika u 32 razredna odjela. Impresivno je što su u četiri godine, u vrijeme dok u cijeloj državi pada broj upisanih u strukovna zanimanja, oni uspjeli povećati broj upisanih za strukovna zanimanja za 50 posto, što je spektakularan rezultat. Pokazuje promjenu u načinu razmišljanja te pristupu roditelja i učenika, ali je i rezultat kontinuirane suradnje s gospodarstvom, a posebno s obrtnicima. Ovdje će se školovati prvih šest staklara, što je struka koja dosad nije postojala u državi, a nužna je. Osim toga, 24 % svih galanterista, 12 % pekara i 11 % svih soboslikara u Hrvatskoj školuje se u upravo u Strukovnoj školi Varaždin. Čestitam vam još jednom – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Ravnatelj Dražen Košćak je zahvalio i odmah najavio da će 20.000 kuna zajedno sa sredstvima koja će donirati tvrtka Press Glass uložiti u opremanje malog praktikuma za staklare.

- Nagradu „Šegrt Hlapić“ osvojili smo 2002. godine i sada ponovno, što nam je poticaj da i dalje radimo i trudimo se. Mi ne školujemo samo učenike iz Varaždinske županije, nego i iz Zagreba, Krapine, Koprivnice, Virovitice, Čakovca i drugih mjesta. Njihovi roditelji kažu da su čuli za nas i da žele da im djeca pohađaju baš ovu školu. Odnos s učenicima, oprema i način na koji radimo čine razliku u odnosu na druge škole. Naši učenici su odlični, a mi im dajemo priliku da stvaraju i rade svojim rukama. Nije slučajno da su u zadnjih deset godina osvojili čak 50-ak medalja na državnim natjecanjima, od čega 25 zlatnih. Zahvaljujem i Varaždinskoj županiji na podršci, jer bez toga ne bi bilo ovakvih rezultata – rekao je ravnatelj Dražen Košćak. 

U srednje škole Varaždinske županije upisano 1.880 učenika, od čega gotovo 10 posto iz drugih županija

U srednje škole u Varaždinskoj županiji je u ljetnom upisnom roku upisano 1.880 učenika, sedam više u odnosu na prethodnu godinu. S obzirom da je u Varaždinskoj županiji 1.714 osmaša, najmanje 9,68 %, odnosno 166 učenika dolazi iz drugih županija.

- Imamo odličan rezultat da gotovo 10 posto učenika više upiše naše srednje škole, po čemu smo u samom vrhu Hrvatske uz Zagreb. Učenici iz drugih županija dolaze u naše škole zato što su najbolje i pružaju vrhunsko obrazovanje. Posebno smo ponosni na strukovna zanimanja i na činjenicu da se u našim školama obrazuje 61 % posto svih limara u Hrvatskoj, svaki treći tokar, 24 % svih galanterista, 19 % svih strojobravara, 16 % svih instalatera kućanskih instalacija, 15 % svih CNC operatera, 14 % svih zidara, 12 % svih pekara, 11 % svih soboslikara – naveo je župan Čačić.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek je izvijestio da je u ljetnom upisnom roku popunjeno 91,6 posto mjesta u srednjim školama.

- Za razliku od ostalih dijelova Hrvatske gdje vlada najveći interes za gimnazije i ekonomska zanimanja, kod nas najveći interes nakon gimnazije vlada za strukovna zanimanja s područja strojarstva i elektrotehnike, dok je ekonomija tek na četvrtom mjestu. Gleda li se broj učenika iz naše županije i ukupni broj upisanih, imamo indeks 109,68, dakle minimalno je 9,68 posto učenika izabralo naše škole za nastavak školovanja, što je rezultat kontinuiranog ulaganja u školstvo, od jednosmjenske nastave do centara izvrsnosti – istaknuo je dr. sc. Huđek.

NAJČITANIJE NOVOSTI