Službeni internet portal Varaždinska županija

Područna škola Podevčevo dobila novo ruho, završena energetska obnova

OBJAVLJENO 29.10.2020.

 

Učenici i djelatnici Područne škole Podevčevo, čija je matična škola OŠ Novi Marof, u ovoj školskoj godini uče i rade u boljim  i ljepšim uvjetima nego ranijhih godina, naime  zgrada škole u potpunosti je energetski obnovljena u sklopu EU projekta ukupne vrijednosti 1.079.547,58 kuna.

Povodom toga danas je ispred same škole održana završnom konferencija projekta punog naziva „Energetska obnova zgrade Područne škole Podevčevo na adresi Podevčevo 87, 42220 Novi Marof“ sukladno propisanim epidemiološkim uvjetima.

Završnoj konferenciji su uz domaćina, ravnatelja škole Anđelka Bošnjaka prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, saborski zastupnik ujedno i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Kruno Blaži te predstavnici izvođača radova.

Zamjenik župana pohvalio je realizaciju ovog projekta.

-Područna škola Podevčevo je energetski obnovljena bespovratnim EU novcem i novcem iz županijskog proračuna, a samo ulaganje  će donijeti uštede na energentima i ono što je jako bitno od sada imamo puno bolje uvjete rada za učenike i djelatnike škole. Činjenica je da ovu Područnu školu u Podevčevu ne pohađa veliki broj učenika, ali cilj nam je bio da svakome od njih osiguramo jednake uvjete za obrazovanje, što je zasigurno i jedan od poticaja da njihove obitelji ostanu živjeti u manjim sredinama. Želim naglasiti kako je ovdje  odrađen zahvat energetske obnove koji obuhvaća građevinsko-obrtničke, strojarske i elektrotehničke radove koji obuhvaćaju i postavljanje fotonaponske elektrane – rekao je zamjenik župana Vugrin te dodao kako procijenjena godišnja ušteda na plinu i električnoj energiji iznosi 8713,75 kn.

- Prema podacima škole o potrošnji električne energije i plina za 2019. godinu uz pretpostavku da će se potrošnja prepoloviti 50 %, sama ušteda električne energije bi iznosila 1.688,00 kn, a plina za grijanje 7.025,75 kn godišnje – zaključio je zamjenik župana.

Ravnatelj škole Anđelko Bošnjak je naznačio kako je Osnovna škola  Novi Marof najveća škola u Županiji, a PŠ Podevčevo jedna je od četiri područne škole u njihovom sastavu.

- Nakon što je energetski obnovljena i matična škola vrijedna 7,5 milijuna kuna, sada je obnovljena i ova područna škola. Ovdje je uloženo 70.000 kuna po učeniku, što je doista puno ako se usporedi s OŠ Novi Marof u kojoj je ulaganje bilo 16.000 kuna po učeniku. To treba istaknuti kako bi se ukazalo na važnost i vrijednost politike Varaždinske županije kojom se svakom učeniku u svakom dijelu naše Županije osiguravaju isti uvjeti i to je zaista za pohvaliti – rekao je ravnatelj Bošnjak.

Čestitke je uputio i  saborski zastupnik ujedno i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač zahvalivši se Županiji na konstantnom ulaganju u obrazovanje.

Ukupna vrijednost projekta nakon provedenih postupaka nabave za sve aktivnosti iznosi,1.079.547,58 kn dok je vrijednost po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava 892.561,13 kn. Za energetsku obnovu odobreno je 486.750,51 kn iz EU fonda, dok se  iz proračuna Varaždinske županije izdvaja 375.875,70 kn budući da je iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje osigurano bespovratnih 216.921,37 kuna.

 

Inače, zgrada PŠ Podevčevo izgrađena je 1953. godine, a jedino ulaganje u tu školu bilo je prije pet godina kada je zamijenjeno svega nekoliko prozora. Školu pohađa 13 učenika, dok matična škola broji 806 učenika.

 

NAJČITANIJE NOVOSTI