Službeni internet portal Varaždinska županija

Energetska obnova: Područna škola Nova Ves Petrijanečka sama će proizvoditi struju i štedjeti, ulaganje vrijedno 1,2 milijuna kn

OBJAVLJENO 12.05.2020.

 

Područna škola Nova Ves Petrijanečka, čija je matična škola OŠ Petrijanec, uskoro će proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe, a cijela zgrada će postati energetski učinkovit objekt s novom fasadom, vanjskom stolarijom i rasvjetom. Time će ova područna škola koju pohađa 28 učenika od prvog do četvrtog razreda imati daleko bolje uvjete za rad i ostvarivati značajne uštede na energentima.

Istaknuto je to na uvodnoj konferenciji projekta punog naziva „Energetska obnova zgrade Područne škole Nova Ves Petrijanečka na adresi Florijana Bobića 54, Nova Ves Petrijanečka“ koja je održana danas, 12. svibnja, u Županijskoj palači.

Ukupna vrijednost projektanakon postupka nabave radovaiznosi1.204.862,50kuna. Od toga se projekt s 477.886,86 kuna financira bespovratnim EU sredstvima, a Varaždinska županija je kao osnivač škole osigurala 726.975,64 kuna, od čega je 216.535,88 kuna bespovratnih sredstava iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

- Radovi na europskim projektima u Varaždinskoj županiji nisu stali bez obzira na epidemiju koronavirusa. Uz energetsku obnovu Područne škole Nova Ves Petrijanečka, traje energetska obnova još sedam područnih škola te Srednje škole Arboretum Opeka. Uz to, praktički su završeni radovi na obnovi dviju najvećih škola, Srednje škole Ivanec i Druge gimnazije Varaždin. Svi ti školski objekti postat će energetski učinkoviti do jeseni ove godine. S ponosom možemo istaknuti da je upravo Varaždinska županija najbolja u Hrvatskoj po povlačenju bespovratnog EU novca za projekte energetske obnove – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak i podsjetio da je 11 školaenergetski obnovljeno 2018. i 2019. godine, pa će u 22 škole ukupno biti uloženo 70 milijuna kuna.

Za matičnu školu OŠ Petrijanec to će donijeti velike uštede. – Zgrada Područne škole Nova Ves Petrijanečka izgrađena je 1987. godine i od tada nije bilo gotovo nikakvih ulaganja. Sada će na objektu biti postavljena fotonaponska elektrana, putem koje ćemo proizvoditi električnu energiju, a uz to će služiti i za pripremu tople vode. Režijski troškovi će nakon energetske obnove biti kao u prosječnoj obiteljskoj kući. Trošak električne energije će biti zanemariv, dok će se troškovi za plin značajno smanjiti. Za naše učenike i djelatnike sve to će značiti daleko bolje uvjete za rad. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji na pokretanju energetske obnove, jer bez potpore i kvalitetne pripreme male škole bi ovakve projekte mogle samo sanjati – istaknula je ravnateljica OŠ Petrijanec Valerija Paljak. 

Projekt energetske obnove financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Ukupna vrijednost po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstavaiznosi 983.710 kuna.

Projektom energetske obnove doprinijet će se smanjenju potrošnje primarne energije od 92,86 posto u odnosu na godišnju potrošnju prije provedbe mjera energetske obnove, a emisija CO2 bit će smanjene za 93,24 posto.


Radovi obuhvaćaju građevinsko-obrtničke, strojarske i elektrotehničke zahvate. Na objektu će biti postavljena toplinska izolacija vanjskih zidova sistemom ETICS, nova vanjska PVC stolarija, a obavljena će biti i toplinska izolacija stropa prema negrijanom prostoru. U školskoj zgradi će biti rekonstruiran sustav grijanja: ugrađen će biti novi plinski kondenzacijski uređaj, kao i dizalica toplice za grijanje i pripremu tople vode, a radijatorski ventili bit će zamijenjeni novim termostatskim ventilima. Putem fotonaponske elektrane škola će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora za svoje potrebe. Rekonstruirane će biti elektroinstalacije i postavljena energetski učinkovita rasvjeta.

Zahvaljujući svim tim radovima, objekt će iz energetskog razreda D ovim zahvatima prijeći u razred B.

Na uvodnoj konferenciji su, uz zamjenika župana Tomislava Paljaka, bili ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, ravnatelji škola, predstavnici AZRA-e koja upravlja projektom te predstavnici izvođača radova.

 

NAJČITANIJE NOVOSTI